Frans


DELF

Leerlingen uit 6-vwo en 5-havo kunnen op het Boni deelnemen aan het DELF-examen. Het DELF junior is speciaal bedoeld voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs
DELF (Diplôme d’études en langue française) is een officieel diploma van het Franse Ministerie van Onderwijs, dat onbeperkt geldig is en internationaal erkend.
Het DELF junior bestaat uit vier niveaus, die overeenkomen met de eerste vier niveaus van het Europees Referentiekader van de Raad van Europa, A1, A2, B1 en B2. Als de leerling één van deze certificaten heeft behaald is het dus voor iedereen in Europa duidelijk op welke niveau hij of zij de taal beheerst.
Op het Boni wordt in 5-vwo/5-havo het niveau B1 aangeboden. In 6-vwo kunnen leerlingen dan nog opgaan voor het niveau B2. Leerlingen die slagen voor het DELF-examen op B2-niveau, krijgen vrijstelling voor de taaltoets die meestal verplicht is bij toelating tot een Franse universiteit.


Journée de la langue française

Op donderdag 10 november 2016 werd er op veel scholen in Nederland aandacht besteed aan de Dag van de Franse taal. Op het Boni werd er in alle klassen en dus in alle lessen Frans aandacht besteed aan de “Francophonie”, dat was het thema van deze dag. Lees meer over de Dag van de Franse Taal in 2015 en bekijk foto's en filmpje>


De brugklassers kwamen op 10 november 2016 in de kleuren van de Franse vlag naar school, in bleu-blanc-rouge.


Taaldorp – Village de langue

Elk jaar in mei veranderen klaslokalen in een Frans dorp: een terras, de bakker, de groenteman, het politiebureau en de camping, ze zijn er allemaal te vinden.

De leerlingen gaan in tweetallen, in het Frans, een bestelling doen, iets kopen bij de bakker of groenteboer, een gesprek aanknopen op de camping of hun beklag doen op het politiebureau. Wij proberen hiervoor zo veel mogelijk native speakers te vinden (ouders, oma’s, tweetalig opgevoede leerlingen etc.)  

Cliquez sur la photo pour l'agrandir Cliquez sur la photo pour l'agrandir Taaldorp tweede klassen


 

Bezoek Lille

Leerlingen uit klas 3-havo en uit klas 3-vwo maken een dagexcursie naar Lille. Zij zullen daar onder andere een Fransman/Française interviewen.

Leerlingen uit 5-vwo gaan ook een dag naar Lille. Zij zullen het “Palais des Beaux Arts” bezoeken en daar een rondleiding in het Frans krijgen en ook zullen zij een wandeling maken door “le vieux Lille” onder leiding van een Franse gids. Verder zullen zij een interview afnemen bij een Fransman/Française om ook hun spreekvaardigheid te trainen. Voor de exacte data: zie de agenda-pagina.

Lille (5-havo en 5-vwo) Lille                               Parijs is méér dan "la  Tour Eiffel"...


Examenreis 6-vwo Parijs

In oktober, tijdens de week dat er allerlei examenreizen georganiseerd worden voor onze leerlingen naar Marokko, Madrid, Berlijn, Polen en Rome brengt de sectie Frans met een groep leerlingen een bezoek aan Parijs. De leerlingen verblijven in gastgezinnen om zo hun spreek- en luistervaardigheid te trainen. Verder staat er een gevarieerd programma te wachten, we doen een poging om "het andere Parijs" te ontdekken. We bezoeken plekken waar je niet zo snel terecht zult komen als je de stad bezoekt met je ouders of met vrienden. Een bezoek aan o.a. de Catacombes, le château de Versailles, de opéra Garnier, een chocolaterie, musée Rodin, Place des Vosges. le Jardin du Luxembourg en een rondwandeling door Montmartre staan op het programma. Ook fietsen we onder leiding van een gids door de Marais. Parijs bewonderen we ook nog van bovenaf: we gaan de Tour Montparnasse op. Dit jaar was het wederom een topweek: prachtig weer, supergezellige groep, mooie dingen gezien!

Parijs oktober 2016

Parijs oktober 2016 
Parijs oktober 2016
Parijs oktober 2016  Parijs oktober 2016
Parijs oktober 2016  Parijs oktober 2016
Parijs oktober 2016


Foto's van de Parijsreis, oktober 2016


Parijs 2016