Update Boni-actie 2019: brief uit Zuid-Afrika

BONI-ACTIE 2019: samen maken we het verschil!

UPDATE:

Op 15 april ontvingen we bericht uit Johannesburg. De directeur van Nkosi’s Haven, Gail Johnson, bedankt de leerlingen hartelijk voor het overmaken van 3.708,10 euro (63.319,00 Zuid-Afrikaanse rand). Hieronder een gedeelte van haar brief:


Het is weer bijna zover: de BONI-ACTIE 2019 komt dichterbij. Van dinsdag 19 februari tot en met donderdag 21 februari zullen heel veel enthousiaste leerlingen de lekkerste producten gaan verkopen. Dit doen zij om geld in te zamelen voor het goede doel van dit jaar: NKOSI’S HAVEN in Johannesburg, Zuid-Afrika. Tijdens de Boni-actie, onze traditionele vastenactie, hopen wij samen het verschil te maken: “Do all you can, with what you have, in the time you have, in the place you are!” Klik hier om meer te lezen over het goede doel.


“Do all you can,
with what you have,
in the time you have,
in the place you are.”

Het zijn de inspirerende woorden van Nkosi Johnson, een Zuid-Afrikaans jongetje, tijdens een internationale aids-conferentie in Durban in 2000. Nkosi weigerde zich er, zélf hiv-positief geboren, bij neer te leggen dat hiv/aids-besmette kinderen in Zuid-Afrika beperkte of geen toegang tot onderwijs en medicijnen krijgen. Eveneens werd hij al op heel jonge leeftijd gescheiden van zijn moeder als gevolg van zijn diagnose: deze ervaring maakte dat hij zich sterk wilde maken voor al die moeders en kinderen die hetzelfde dreigde te overkomen. Samen met zijn pleegmoeder Gail Johnson ontwikkelde Nkosi zich tot de jongste activist ooit voor rechtvaardige behandeling van hiv/aids-patiënten in Zuid-Afrika. Zijn vurige wens was de oprichting van een veilige thuisbasis die zorg zou dragen voor met hiv/aids besmette moeders en hun kind(eren). Nkosi stierf op twaalfjarige leeftijd.

Hoewel Nkosi niet meer leeft, is zijn droom nog altijd springlevend, in Johannesbrug. Nkosi’s pleegmoeder, Gail Johnson, richtte hier na Nkosi’s dood NKOSI’S HAVEN op. Nkosi’s Haven is de veilige haven waar vandaag de dag circa 22 moeders en 120 kinderen (waarvan meer dan de helft wees) in een beschermde woonomgeving leven, leren en verzorgd worden. In de Haven wordt naast huisvesting ook onderwijs, medicatie, therapie en empowermenttrainingen geboden aan moeders EN kinderen.

Helaas zit Nkosi’s Haven sinds afgelopen zomer in zwaar weer. Als gevolg van de huidige recessie in Zuid-Afrika in combinatie met afname van privé-donaties en het beeïndigen van financiële steun van diverse ngo’s, dreigt de Haven te moeten sluiten. De inwoners van de Haven zouden hierdoor van de ene op de andere dag op straat komen te staan. Internationaal is een crowdfunding-campagne gestart om de Haven idealiter open te houden, dan wel alternatieve perspectieven financieel mogelijk te maken voor de huidige bewoners. Een prachtig doel, waarin alle kleine beetjes helpen. Het is precies zoals Nkosi zelf al zei: “do all you can, with what you have, in the time you have, in the place you are”. Hier dragen wij als school heel graag ons steentje aan bij. We zullen vanaf onze plek doen wat we kunnen tijdens de BONI-ACTIE.

Via deze weg een steentje bijdragen kan ook! Lees meer>