Dag van de Franse Taal 9 november

Op 9 November is de landelijke Dag van de Franse Taal. Dit jaar verbinden we deze dag aan een goed doel, de organisatie Child-Flower. Deze organisatie is actief in Haïti waar naast Creools ook Frans wordt gesproken.

Child-Flower richt zich op het bieden van traumabegeleiding en het bevorderen van veerkracht bij getraumatiseerde kinderen. Denk hierbij aan kinderen die slachtoffer zijn van geweld, misbruik, kind slavernij, extreme armoede en natuurrampen en aan weeskinderen. Het programma wordt door kinderpsychologen ontwikkeld. De oprichtster, psychologe Naomi Vandamme, is onze contactpersoon. Zij heeft zelf als kind in een van de weeshuizen in Haïti gewoond en is als adoptiekind in België opgegroeid.

In aanloop naar de Dag van de Franse Taal besteedt de sectie Frans in de onderbouw aandacht aan landen waar Frans gesproken wordt. De brugklassen maken gezamenlijk een krant over een aantal Franstalige landen, waaronder Haïti. Deze kranten worden op 9 november verkocht. Brugklassers zullen wellicht vragen om een krant te kopen voor dit goede doel. Ook zullen er op 9 november in de grote pauze croissantjes en pains au chocolat worden verkocht in de kantine waar een zanger Franstalige liedjes ten gehore brengt.

Daarnaast worden door leerlingen kaarten gemaakt, geschreven en verstuurd aan de kinderen in een aantal weeshuizen in Haïti (2e klassen). Er worden filmpjes gemaakt, posters over Franstalige landen (3e klassen) en een groepje bovenbouw leerlingen schrijft een stukje voor de website van Child-Flower.

Kom dus op 9 november naar de kantine om te luisteren naar Franse liedjes, een croissantje te eten of een krantje te kopen en bewonder de posters en gemaakte kaarten!

Bekijk de documentaire die Canvas maakte over het werk van Child-Flower in Haïti: