Dokkumtocht voor 100-jarig Boni!

Op 11 september 2022 bestaat het St. Bonifatiuscollege in Utrecht honderd jaar.

Het thema van dit jubileum luidt “Méér dan een school” en het karakter van het jubileum zal gestalte krijgen in de vorm van een aantal activiteiten en feesten. Eén van die activiteiten betreft een bezoek aan Dokkum en het mee terug brengen van enkele liters van het Heilige bronwater uit de Bonifatiusbron.

Bonifatius, de aartsbisschop waar onze school naar is vernoemd, is in 672 geboren in de buurt van Exeter in Zuidwest Engeland. In het jaar 754 is Bonifatius bij Dokkum vermoord. In zijn jonge jaren heeft Bonifatius gewerkt onder Willibrordus en was het Utrechtse missieklooster zijn uitvalsbasis. In 754 reisde Bonifatius af naar Friesland in uiterste poging de Friezen alsnog te bekeren tot het christendom. Op 5 juni 754 werd Bonifatius op weg naar het doopfeest overvallen en vermoord.

De moord op Bonifatius gaf onmiddellijk aanleiding tot legendevorming en was het begin van een cultus die in Dokkum tot op de dag van vandaag voortduurt. Op onze school, die de oudste gemengde katholieke middelbare school van het land is, is het inmiddels een traditie om bij de viering van een lustrum van de school deel te nemen aan deze cultus. We reizen dan met een groep Bonifanten, docenten en leerlingen, naar Dokkum om Heilig water uit de Bonifatiusbron te halen en mee terug te nemen naar school. Bij de opening van het schooljaar wordt er dan een boom geplant en deze boom wordt de eerste dagen bij onze school bewaterd met het Heilig water uit de Bonifatiusbron. Een betere start in nieuwe grond kan een boom zich niet wensen!

Aan het begin van dit schooljaar, op donderdag 1 september en vrijdag 2 september, dus precies 100 jaar na de start van de school, gaan we dit graag weer doen: op de fiets met een groep leerlingen en docenten. De groep vertrekt per bus in alle vroegte op donderdag 1 september en op vrijdag 2 september aan het eind van de middag/begin avond is dan de intocht van de ‘Dokkumfietsers’, die het verse bronwater bij zich hebben!

Dag 1

Dag 2