Examenreis Rome 2022

Op maandag 31 oktober was het eindelijk zover! Jarenlang zijn leerlingen van het gymnasium bestookt met vertalingen van teksten en gedichten, verhalen over goden en godinnen, historische feiten en wereldberoemde afbeeldingen van ruïnes en beeldhouwwerken die tot de verbeelding spreken. Nu konden ze het allemaal met eigen ogen zien.

Onze dag begon bij het Colosseum en het Forum Romanum. Gewapend met zonnebrand, zonnebrillen, korte broeken, rokjes en naveltruitjes was het een onvergetelijke dag die een beetje aanvoelde als een verlengde herfstvakantie.

Op dinsdag was het Allerheiligen en in combinatie met een fantastisch zonnige dag was het voor de Italianen die vrij waren, de talloze toeristen en de Bonifanten genieten geblazen. Een vrije middag met een fotografie opdracht was net de afwisseling die iedereen goed kon gebruiken.

Op woensdag stond Vaticaanstad op het programma. Een bezoek aan de Vaticaanse Musea in de ochtend en ’s middags de beklimming van de koepel van de St. Pieter was letterlijk het hoogtepunt van de dag. Stralend weer zorgde voor spectaculaire panoramische foto’s. 

Op donderdag ging een groep te fiets de Via Appia te lijf. De andere groep ging naar Ostia Antica wat een waardig alternatief is voor een bezoek aan Pompeï zonder de lange reistijd. De Ostia groep ging naar het klapstuk van de avond: Villa Borghese. Iedereen was onder de indruk van de prachtige kunstwerken en het beeld van Apollo en Daphne van Bernini liet niemand onberoerd.

’s Avonds stond er ook een voetbalwedstrijd van AS Roma op het programma en met de winst van 3-1 was het een geslaagde avond voor de gelukkigen die een kaartje voor een redelijke prijs hadden kunnen bemachtigen.

Op vrijdag waren er nog verschillende stadswandelingen onder leiding van de begeleiders en daarmee sloten we een geweldige week af.