Galileokamp 2022

Leerlingen van 4 vwo zijn op 20, 21 en 22 april op natuurkundekamp geweest in Austerlitz. Het kamp was geheel gewijd aan het leven en de ontdekkingen van Galileo Galilei. Verdeeld in zes teams streden de leerlingen in vijf rondes tegen elkaar in het spel ‘De Val van Galilei’.
In vier rondes stonden de belangrijkste ontdekkingen van Galilei centraal: de valbeweging, de vertraagde valbeweging, de ontdekking van traagheid en natuurlijk het wereldbeeld dat door zijn hemelobservaties aangepast moest worden. De laatste ronde stond in het teken van het proces van Galilei voor de inquisitie.


Bij elke ronde voerden de leerlingen de experimenten uit die Galilei tot zijn ontdekkingen brachten. En bij elke ronde moesten de leerlingen een stuk theorie verwerken. Daarmee konden voorwerpen uit die tijd gekocht worden, en bij die voorwerpen hoorden weer nieuwe opdrachten. Al die kennis was uiteindelijk cruciaal bij de laatste ronde, de finale.
Het was, zoals eigenlijk elk jaar, een nek-aan-nek-race tussen de teams. Uiteindelijk was team rood, dat na een matige start een sterke comeback maakte, in de finale de sterkste. Zij werden voor hun harde werken beloond met een echte Galilei-thermometer.