Het Boni als opleidingsschool

Een ambacht is een beroep waarbij een handwerker met gereedschap eindproducten maakt. Nu is het oneerbieding om leerlingen te zien als producten, maar waarom wordt het docentschap toch als ambacht gezien?

Waarschijnlijk omdat je in het onderwijs, net als bij een korenmolenaar of een edelsmid, enige tijd nodig hebt om je het vak eigen te maken.

Daarom vinden we het op het Boni belangrijk dat zowel stagiaires als nieuwe docenten goed begeleid worden. We zijn niet voor niets een officieel erkende opleidingsschool.

De schoolopleiders zijn verantwoordelijk voor het gehele proces van opleiden binnen de school. De stagiaires worden hierin begeleid door mevrouw Tweeboom. Mevrouw Vollebregt en meneer van Zweeden nemen ieder schooljaar de nieuwe docenten onder hun hoede.

Het opleiden en begeleiden doen zij natuurlijk niet alleen. Aan iedere stagiaire en nieuwe docent wordt een ervaren vakdocent uit de vaksectie gekoppeld. Deze sectiebegeleider is het eerste aanspreekpunt voor vragen over het vakgebied en maakt de stagiaire of nieuwe docent vertrouwd met de gang van zaken in de sectie en met het vak.

De schoolopleiders zorgen voor de uitvoering van een meerjarig begeleidingstraject. Hierbij worden in het eerste jaar meerdere groepsbijeenkomsten georganiseerd, waarin de uitwisseling van ervaringen een belangrijke rol spelen. Ook vinden er naar behoefte individuele begeleidingsgesprekken plaats.

Want of je nu net van een opleiding komt, zij-instromer bent, of al jaren lang ervaring hebt op een andere school, een start op een nieuwe school is altijd een uitdaging. Je leerlingen zullen je wellicht uittesten en de cultuur en onderwijsideeën zijn op iedere school weer anders.

Gelukkig horen wij van de stagiaires en nieuwe docenten terug, dat zij zich hier welkom voelen en in een veilige omgeving goed begeleid worden.

Het Boni is een warm nest waarin je kan werken aan je eigen ontwikkeling van het docentschap.