Roboni pakt twee prijzen in de First Lego League

In de regiofinale van de First Lego League heeft team Roboni op 1 december twee bekers gewonnen: de beker voor de hoogste score in de robotwedstrijd en de beker voor de slimst ontworpen robot. Team Roboni bestaat uit Koen (1G1), Jasper en Silvijn (1G2), Mohamed Amine en Wouter (2A3), Luuk (2A4) en Teun en Tibor (2G1).

De First Lego League bestaat uit een robotwedstijd (programmeren en bouwen) en een project. Roboni had veel tijd gestoken in het bouwen en programmeren van de robot, en dat was in de wedstrijd goed te merken. Aan de robot was een beweegbare arm met een grijphaak gebouwd. Met die arm kon de robot voorwerpen oppakken, neerleggen en naar beneden duwen. Daarmee wist de robot een groot aantal missies met succes uit te voeren.
Bij het project was dit jaar was het thema water. Roboni heeft een oplossing bedacht voor de verspilling van water bij het douchen. Bij elke douchebeurt spoelt er namelijk zomaar 50 tot wel 150 liter water door het afvoerputje. Het scheelt al veel als je korter doucht, maar wie stopt er nu eerder met douchen?
De oplossing van Roboni: een kastje naast de douche dat tijdens het douchen aangeeft hoeveel liter water je al hebt verbruikt. En als je op tijd stopt met douchen dan krijg je als beloning een smiley. Het team heeft een prototype van het kastje gebouwd waarin de liters zichtbaar zijn op het schermpje van een Micro:Bit. Het programma op deze kleine computer houdt rekening met het type douche en start automatisch zodra de kraan wordt opengedraaid. Daarvoor was op de kartonnen kraan een contactpunt bevestigd. Het prototype werkte goed, en misschien pikt een fabrikant van douchekranen dit idee wel op.