Roboticateam naar het NK!

Het roboticateam Roboni heeft zich geplaatst voor het League Championship van de First Tech Challenge (het NK voor robotteams). Een knappe prestatie van onze leerlingen van 4- en 5-havo. Tijdens het eerste plaatsingstoernooi op 20 maart maakte de robot van leerlingen van 5H al indruk met snelle acties. Na dit toernooi werden de spelers, vanwege het naderend eindexamen, vervangen door een compleet nieuw team van 4H. Dit nieuwe team wist met een indrukwekkende eindsprint de robot op veel punten te verbeteren. Dat resulteerde in een nog hogere score tijdens het tweede toernooi op 17 april. Zij worden nu beloond met een plek op het League Championship dat op 5 juni gehouden wordt in Veghel. Het vwo-team viel net buiten de boot, maar mag als eerste reserve toch nog hopen op deelname.

Vanwege Corona wordt de First Tech Challenge dit jaar verspeeld als een remote event. Elk team speelt dan wedstrijden op de eigen school, op een aangepast wedstrijdveld. De taken waarmee de robot dit jaar punten kan scoren zijn echter niet aangepast. De grootste uitdaging is het ontwerpen van een mechanisme waarmee plastic ringen opgepakt en afgeschoten kunnen worden. De robot moet bovendien snel en nauwkeurig over het wedstrijdveld kunnen rijden. Daarnaast moet de robot geprogrammeerd worden voor de autonome en de bestuurde fase van de wedstrijd.

Door de coronamaatregelen was het voor veel teams moeilijk om veel tijd aan de robot te besteden. Met name het vwo-team werd doordoor gedupeerd omdat ze tijdens drie maanden lockdown vrijwel niets konden doen. Toch hebben ook zij een zeer goede robot gebouwd, maar tijdens de wedstrijden bleken de vele kleine gebreken toch noodlottig. Het havo-team toonde zich erg inventief en gedreven. Mede dankzij hun tomeloze inzet en uitstekende samenwerking wisten zij in slechts vier weken een bijzonder knappe robot in elkaar te sleutelen.

Na het NK volgt nog het Utrechts Kampioenschap, waar naast ervaren teams ook beginnende teams kunnen deelnemen. Deze beginnende teams werken met een aangepaste wedstrijd, als oefening voor de FTC van volgend schooljaar. Leerlingen uit leerjaar 3 en 4 kunnen hieraan deelnemen. Meer info bij de docenten Jan de Geus en Kees Hooyman

De robots van het havo-team (links) en het vwo-team (rechts)

Sleutelen aan de robots.

Het remote wedstrijdveld.