Tentoonstelling #HEELSTUK in Castellum Hoge Woerd

Twee 5 VWO klassen van het St. Bonifatiuscollege hebben met het vak CKV een geweldige tentoonstelling over duurzaamheid gemaakt met de titel #HEELSTUK: een kapot voorwerp krijgt nog een tweede kans. In dit stukje blikken we terug op het proces en de feestelijke opening van de tentoonstelling.

Excursie naar Rotterdam

In de activiteitenweek van oktober zijn alle vijfde klassen naar Rotterdam gegaan. Het idee was dat we ideeën gingen opdoen voor onze eigen kunstwerken. We hebben daar tentoonstelling ‘I’m your mirror’ in de Kunsthal van Rotterdam bezocht, waar de kunstenaar Joana Vasconcelos alledaagse gebruiksvoorwerpen heeft gebruikt voor haar kunstzinnige voorwerpen, vaak met een activistische boodschap. Deze tentoonstelling bood ons inspiratie voor onze eigen expositie #Heelstuk. Verder zijn we naar het Witte De With Centre for Contemporary Art geweest en hier hebben we met alleen met papier, plakband en een schaar een kunstwerk gemaakt. We hebben daar ervaren hoe het is met minimale middelen iets moois te maken.

Kunstwerken creëren

Na dit bezoek aan Rotterdam moesten de leerlingen in tweetallen brainstormen over mogelijke ontwerpen, die ze vervolgens gingen uitwerken. De tweetallen kregen hulp van een zelf gekozen expert die hen feedback gaf. De leerlingen hebben zelf onderzoek gedaan naar het onderwerp zodat er echt een goed verhaal achter zou zitten. Het resultaat was indrukwekkend en mooi. Een aantal kunstwerken brengt het plastic-probleem in beeld, zoals een lamp van plastic petflessen en een jurk van plastic verpakkingen. Twee andere leerlingen hadden bijvoorbeeld een duurzame oplossing voor in de wasmachine verdwenen sokken, door ze in een memoryspel aan elkaar te koppelen. Iedereen bracht op zijn eigen wijze het thema ‘Heel stuk’ in beeld (zie afbeelding).

Expositie #HEELSTUK in Castellum Hoge Woerd

Feestelijke Opening

Donderdag 16 januari was het zover. De kunstwerken waren helemaal klaar om tentoongesteld te worden. Docenten, leerlingen en ouders waren uitgenodigd voor deze feestelijke opening. Verder waren er meerdere sprekers aanwezig. Na een inleiding door twee leerlingen sprak Jeroen Onck van het Castellum Hoge Woerd, die een les heeft gegeven op het Boni over dit onderwerp en de leerlingen heeft geholpen bij de tentoonstelling. Daarnaast kwam Karin van der Wiel spreken, klimaatonderzoeker van het KNMI. Zij vertelde over de ernst van klimaatverandering. Als laatste sprak onze rector Hanneke Schreuder, waarna zij het lint doorknipte om te tentoonstelling officieel te openen.

De bezoekers waren enthousiast over #HEELSTUK. We hopen daarnaast dat we met deze expositie een heel kleine bijdrage hebben kunnen leveren aan de bewustwording rondom het thema duurzaamheid.

Geschreven door Thierry Plantenga & David Schoonbeek, 5V