Uitslag scholierenverkiezingen

De uitslag van de scholierenverkiezingen op het Boni is bekend. Ook voor deze uitslag mag Sigrid Kaag op de tafel gaan staan, want met 67 van de 298 stemmen is D66 de winnaar. Op de voet gevolgd door GroenLinks met 64 stemmen en de VVD met 61 stemmen. In een iets andere volgorde zijn dat ook precies de drie grootste partijen van de landelijke Scholierenverkiezingen.

Volt, de jonge pro-Europese nieuwkomer krijgt van de Bonifanten maar liefst 13 zetels in het parlement. In vergelijking met de scholierenverkiezingen die we in 2017 ook hier op school hielden, krijgen partijen DENK en Forum juist minder stemmen.

Dat leerlingen toe zijn aan feestje zien we terug in de 4 stemmen voor de Feestpartij. Er is ook een aantal leerlingen dat blanco gestemd heeft. Zij maken wel gebruik van hun stemrecht, maar wilden of konden geen keuze maken.

Met deze uitslag laat het Boni een groen en progressief geluid horen. Hiermee zou een coalitie van D66, GroenLinks en VVD voor de hand liggen. Het is alleen zeer de vraag of deze partijen met ideologische verschillen samen tot een regeerakkoord zouden komen.

Nu de prognoses van de landelijke verkiezing binnen zijn, zien we wederom dat de uitslag van de Scholierenverkiezingen vaak een voorspellende waarde heeft. Want ook daar zijn VVD en D66 grote winnaars en krijgen nieuwe partijen als VOLT en Bij1 een paar zetels in het parlement. Natuurlijk zijn er ook verschillen te zien. Scholieren stemmen GroenLinks nog naar een derde plek, in de werkelijke verkiezingen halveert de partij van Jesse Klaver naar 7 zetels.

Tekst: J. Vergeldt & M. Paalman

Sectie Maatschappijleer